1 nieduża cukinia
1 cebula
1 ziemniak
1-2 jajka
płaska łyżeczka tahini
mąka razowa orkiszowa
kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
suszony tymianek
kurkuma
olej ryżowy
W malakserze zetrzyj na grubej tarce cukinię (bez obierania), ziemniaka i cebulę. Dodaj sól i wyciśnij lekko sok, który niestety w tej potrawie się nie przyda:( Dodaj jajka i kilka łyżek mąki razowej orkiszowej. No i oczywiście przyprawy i natkę. Wymieszaj. Dodaj dwie łyżki oleju.
Nakladaj masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w kształcie cienkich placków. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem, aż się przypieką od spodu, wtedy trzeba je przerzucić na drugą stonę i piec dalej, aż będą chrypiace na bokach i rumiane.
Można tez usmażyć placki na patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz