Składniki:
5 łyżek oleju1 cebula
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
1 marchewka
1pietruszka
ćwiartka selera
pół pora
kilka łyżek opłukanej czerwonej soczewicy, ok 6
kurkuma
szczypta suszonego tymianku
3 liście laurowe 1 ziarnko ziela angielskiego
szczypta kozieradki mielonej
sól himalajska i pieprz czarny lub inny świeżo mielony
koperek
Na lekko rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojoną cebulę, por i czosnek, dodaję tymianek i mieszam, po chwili wrzucam resztę pokrojonych lub startych warzyw, chwilę smażę. Zalewam gorącą wodą, dodaję liść laurowy, zmielone w moździerzu ziele angielskie i kozieradkę i kurkumę; dodaję sól z pieprzem do smaku. Gotuję ok 30 min.
Zupę posypuję koperkiem.
Zimą można dodać do cebuli trochę startego świeżego imbiru i suszonych, zmielonych nasion kolendry. Zupa będzie wtedy bardziej rozgrzewająca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz