środa, 6 maja 2015

SZPARAGI Z ROSZPONKĄ I GRANATEM

Składniki:
młode zielone szparagi - pół pęczka
świeża roszponka - dwie garście
2 łyżki wydrążonych owoców granatu
ser parmezan opcjonalnie
gomasio
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju z pestek dyni opcjonalnie
świeżo zmielony pieprz
koperek















Szaleję za szparagami, w sezonie jem je praktycznie codziennie. Poza sezonem nigdy... Wspaniale jest czekać cały rok na tę krótką chwilę, kiedy szparagi pojawiają się na rynku. Sezonowość jest wpisana w moją filozofię, nie tylko jedzenia ale również życia:)

Wybieram zwykle najcieńsze szparagi, jeśli są grube obieram je od dołu ok 6 cm i obcinam dół ok 1 cm.Gotuję na parze lub w wodzie od 5 do 10 min max.
Na talerzu rozkładam roszponkę, na wierzchu układam szparagi, posypuję granatem i gomasio, polewam oliwą i octami, pieprzem, można również wykończyć danie świeżo startym na grubej tarce parmezanem. i gotowe! pycha! aaa! jeszcze koperek oczywiście :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz