wtorek, 11 września 2012

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW



Dla wtajemniczonych: danie lekko nawilżające, uspakajające puste gorąco, lekko odżywiające YIN.
Dla niewtajemniczonych: smaczna wegetariańska potrawa idealna na obiad, czy kolację:)

SKŁADNIKI:
kilka ziemniaków
dwa jajka
150 ml śmietany
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
natka pietruszki

Obrane i pokrojone w plastry ziemniaki chwilę podgotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedzone  i odparowane przełóż do żaroodpornego naczynia i polej ubitym jajkiem ze śmietaną i świeżo startą gałką muszkatołową + sól  i świeżo zmielony pieprz.
Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok 20 min aż masa zetnie się i danie lekko przyrumieni się z góry. Na koniec można włączyć funkcję opiekania.Na talerzu posyp natką pietruszki.
Danie dobrze połączyć np z sałatką z pomidorów lub czymś kwaśnym, zeby przełamać lekką mdłość ziemniaków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz