SKŁADNIKI:(4-5
porcji)
3/4 kg dyni Hokkaido (lub innej)2 marchewki
1 cebula
½ cm korzenia świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1/3 płaskiej łyżeczki nasion kolendry
1/3 płaskiej łyżeczki nasion kozieradki (zmielonej)
pół łyżeczki kurkumy
4 łyżki nasion amarantusa
5 łyżek oleju ryżowego
sól morska do smaku
Rozgrzej garnek, wlej olej, po chwili wrzuć pokrojoną w
kostkę cebulę i czosnek, gdy będzie szklista, dodaj starty na drobnej tarce imbir,
rozgniecioną w moździerzu kolendrę,
kozieradkę, kurkumę, cały czas mieszaj następnie
dodaj dynię i marchewkę pokrojoną w grubą kostkę. Po chwili wlej ok. 1 l gorącej wody, dopraw solą. Gdy zupa zacznie się gotować
dodaj amarantus. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
Zupę można zblendować lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Podawaj z natką pietruszki, podprażonymi pestkami dyni i
słonecznika, odrobiną czarnuszki oraz razowym pieczywem z masłem ziołowym.
Uwaga: Dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skórki!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz