poniedziałek, 15 października 2012

ZUPA Z DYNI Z AMARANTUSEM


 SKŁADNIKI:(4-5 porcji) 
 3/4 kg dyni Hokkaido (lub innej)
 2 marchewki
 1 cebula
½ cm korzenia świeżego imbiru
 1 ząbek czosnku
 1/3 płaskiej łyżeczki nasion kolendry
 1/3 płaskiej łyżeczki nasion kozieradki (zmielonej)
  pół łyżeczki kurkumy
 4 łyżki nasion amarantusa
 5 łyżek oleju ryżowego 
  sól morska do smaku

Rozgrzej garnek, wlej olej, po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, gdy będzie szklista,  dodaj starty na drobnej tarce imbir, rozgniecioną w moździerzu kolendrę, kozieradkę, kurkumę, cały czas mieszaj następnie dodaj dynię i marchewkę pokrojoną w grubą kostkę. Po chwili wlej  ok. 1 l gorącej wody, dopraw solą. Gdy zupa zacznie się gotować dodaj amarantus. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Zupę można zblendować lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Podawaj z natką pietruszki, podprażonymi pestkami dyni i słonecznika, odrobiną czarnuszki oraz razowym pieczywem z masłem ziołowym.
Uwaga: Dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skórki!

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz