poniedziałek, 15 października 2012

CIASTECZKA ŚLIWKOWE-DAKTYLOWE



Składniki:

1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki kukurydzianej
150 g masła o temperaturze pokojowej
szczypta soli
250 g suszonych śliwek I daktyli  niesiarkowanych
cynamon 
kardamon

  

Gotuj w wodzie pod przykryciem śliwki i daktyle, co jakiś czas mieszając, aż owoce się rozpadną na gęstą masę. Można zblendować.

 Zagnieć ciasto z masła, mąki kukurydzianej i pszennej, dodając szczyptę cynamonu i kardamonu, i tyle wody, by ciasto dało się uformować. Odstaw na pół godziny.

Rozwałkuj ciasto na cienki placek, gdy masa owocowa będzie prawie zimna posmaruj cienko placek i zawiń w rulon, który pokrój na centymetrowe ciasteczka.

Posmaruj blachę olejem i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20 min.

2 komentarze: