Składniki:
1 szklanka mąki
pszennej razowej
1 szklanka mąki
kukurydzianej
150 g masła o
temperaturze pokojowej
szczypta soli
250 g suszonych śliwek I daktyli niesiarkowanych
cynamon
kardamon
Gotuj w wodzie pod przykryciem śliwki i daktyle, co jakiś czas mieszając, aż owoce się
rozpadną na gęstą masę. Można zblendować.
Zagnieć ciasto z masła, mąki kukurydzianej
i pszennej, dodając szczyptę cynamonu i kardamonu, i tyle wody, by ciasto dało
się uformować. Odstaw na pół godziny.
Rozwałkuj ciasto
na cienki placek, gdy masa owocowa będzie prawie zimna posmaruj cienko placek
i zawiń w rulon, który pokrój na centymetrowe ciasteczka.
Posmaruj blachę olejem i piecz w nagrzanym do
180 stopni piekarniku ok. 20 min.
te ciasteczka to normalnie wręcz hipnotyzujące są
OdpowiedzUsuńzaglądam i zaglądam a tu taka cisza :(
OdpowiedzUsuń