poniedziałek, 15 października 2012

JESIENNE RATATUI



 Składniki:
               
1 średnia cukinia
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 żółta papryka 
1 czerwona papryka
2 marchewki
pomidory w sosie własnym lub przecier
sól do smaku
szczypta pieprzu
kilka listków świeżej bazylii 
gałązka świeżego tymianku
lub ½  płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich
                                                                    olej

Do rozgrzanego garnka wlej olej, wrzuć pokrojoną w ósemki cebulę, gdy będzie szklista dodaj pokrojone w grubą kostkę (średnica od 2 cm)warzywa: cukinię, paprykę  i pokrojone w cienkie plasterki marchewki, dodaj pokrojony w plasterki czosnek, mieszaj przez 2-3 min na dużym ogniu, następnie dodaj zioła, pieprz, odrobinę soli i trochę wody, następnie pomidory. Duś pod przykryciem aż marchewka będzie miękka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz