środa, 6 maja 2015

PIECZONA CUKINIA Z SOSEM POMIDOROWYM

Składniki:
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosku
świeżo mielony pieprz
świeża bazylia, kilka listków
suszony tymianek
olej ryżowy

Cukinię kroję w zdłóż na pół i łyżeczką wydrążam miąszcz z pestkami na grubość ok 1 cm. Cukinie władam bez przykrycia do rozgrzanego piekarnika w temp. 180 stopni. na patelni podsmażam lekko cebulę z czosnkiem i przyprawami, po chwili dodaję posiekany miąszcz i smażę ok 1 min na niewielkim ogniu, nastepnie dodaję przecier pomidorowy, nie koncentrat. Solę, jeszcze kilka minut duszę wszystko. Gotowy sos nakladam na cukienię i piekę jeszcze pół godziny.  Można pod koniec pieczenia dodać na wierzch ser kozi lub parmezan.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz